Ny docent med fokus på barns övervikt och fetma

Nyhet: 2012-11-22

Utbildningsvetenskapliga fakulteten har antagit Agneta Sjöberg, institutionen för kost- och idrottsvetenskap, som docent i kostvetenskap.

Agneta Sjöberg disputerade i klinisk näringslära vid Göteborgs universitet 2004 med avhandlingen Food habits in Swedish adolescents. Meal pattern, food choice and bioavailability of iron 1994 and 2000. I avhandlingen utvärderade hon bland annat betydelsen av att järnberikningen av mjöl upphörde i Sverige under 1990-talet.
Efter disputationen hade hon en av Vetenskapsrådet finansierad anställning som forskarassistent vid Enheten för folkhälsoepidemiologi vid Sahlgrenska akademin. Från våren 2012 är hon anställd som lektor i näringslära vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI.

Insatser i högriskområden

Agneta Sjöbergs forskningsfokus är barns livsstil och hälsa. Fokus ligger på att kartlägga fetma bland barn och ungdomar samt analysera betydelsen av matvanor, livsstil och olika samhällsfaktorer. Ett av målen är att identifiera det potentiellt hälsofrämjande för att kunna utveckla interventionsinsatser med speciellt fokus på högriskgrupper, exempelvis i de storstadsområden där en stor del av befolkningen har låg socioekonomisk status eller i glesare befolkade kommuner.
I nuläget deltar Agneta Sjöberg i WHO Europas COSI Project, WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative. Hon är också verksam i Grow up-projektet som fokuserar barns livsstil och tillväxt, ett samarbete med forskare inom folkhälsoepidemiologi och pediatrik vid Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet.
Agneta Sjöberg började sin yrkesbana som hushållslärare 1979 efter att ha studerat på samma institution där hon nu är anställd.
- På den tiden fick man gå utanför institutionen för att få forskarutbildning. Nu har institutionen utvecklats och även breddats mot idrott och fysisk aktivitet. Jag hoppas få vara med och ytterligare utveckla institutionens undervisning och forskning under kommande år. IKI:s alla områden har ju stor relevans både för individen och för samhället, säger hon.

För mer information kontakta Agneta Sjöberg, agneta.sjoberg@gu.se, tel: 031-786 4204